یک «باتری آبی» با قابلیت ذخیره انرژی الکتریکی معادل ۴۰۰ هزار باتری خودروی برقی، از هفته آینده در سوئیس شروع به کار خواهد کرد.
این «باتری آبی» یا نیروگاه تلمبه ذخیرهای با فناوری نوین در تونلی در ۶۰۰ متر زیر زمین و بین دو مخزن آب «اموسون» و «ویو اموسون» در کانتون وله سوئیس ساخته شده است.
کارشناسان میگویند این باتری با قابلیت ذخیره و تولید مقادیر قابل توجهی انرژی الکتریکی، نقش مهمی در تثبیت منابع تغذیه انرژی در سوئیس و اروپا ایفا خواهد کرد.
باتری آبی یا «نیروگاه تلمبه ذخیرهای» یک نوع روش ذخیره انرژی برقآبی به صورت هیدروالکتریسیته است و از دو حوضچه بزرگ آب که در ارتفاعات مختلف قرار دارند ساخته شده است.
ساز و کار این باتریها بدین صورت است که انرژی در زمان تولید مازاد به استخر بالایی پمپ میشود. سپس در زمان اوج مصرف، جهت آب برعکس میشود. آب بدین صورت از مخزن بالا آزاد میشود و همینطور که پایین میآید در سر راهش با به حرکت درآوردن یک توربین، انرژی الکتریکی تولید میکند.
این فرآیند نیازی به انرژی الکتریکی با منبع بیرونی ندارد چرا که برای پمپاژ آب از استخر پایین به استخر بالایی، از الکتریسیته اضافی ذخیرهشده در مرحله دوم تغذیه میکند.
باتریهای هیدرولیکی عموما برای ذخیره انرژی اضافی تولید شده توسط منابع انرژی تجدیدپذیر مانند انرژی باد یا انرژی خورشیدی و همینطور انرژی هستهای مفید هستند.
این نیروگاه سوئیسی که توسط شرکت «Nant de Drance» ساخته شده است و اول ژوئیه امسال به بهرهبرداری می رسد، دارای شش توربین پمپ و مجموع توان خروجی ۹۰۰ مگاوات است که برای تامین برق ۹۰۰ هزار خانه کافی است. در قلب این مکان نیز موتورخانه بزرگی به طول حدود ۲۰۰ متر و عرض ۳۲ متر قرار دارد.
ساخت این سامانه تولید و ذخیره انرژی به دلیل چالشهای لجستیکی و مهندسی موجود ۱۴ سال طول کشید. برای مثال برای ایجاد این نیروگاه باید ۱۸ کیلومتر تونل در دل کوههای آلپ حفر میشد. این تونلها امکان انتقال مصالح ساختمانی و سازههای پیشساخته به داخل کوه و قلب نیروگاه را فراهم میکردند.
با ظرفیت ذخیرهسازی ۲۰ میلیون کیلووات ساعت برق، امید میرود باتری آبی نقش مهمی در تثبیت شبکههای برق سوئیس و اروپا ایفا کند. استفاده از این باتریها در دورههای اوج مصرف، مانند روزهای بسیار گرم، میتواند احتمال به وجود آمدن اضافهبار شبکه برق را کاهش دهد.
باتریهای آبی بزرگترین نوع ذخیرهسازی انرژی شبکه هستند که در حال حاضر وجود دارند و پیشتر شماری از آنها در آمریکا نیز به کار گرفته شدهاند.
لینک کوتاه به این صفحه: |
تعداد بازدید: 877 |